Título : Pesticide residues in onion varieties marketed in Uruguay
Autor(es) : Gérez García, Natalia
Berton, Analia
Cesio, Maria Veronica
Heinzen, Horacio
Fecha de publicación : may-2021
Tipo de publicación: Documento de conferencia
Versión: Publicado
Publicado en: Latin American Pesticide Workshop, LAPRW 2021. En línea.
Areas del conocimiento : Ciencias Naturales y Exactas
Ciencias Químicas
Química Analítica
Otros descriptores : desarrollo de metodologías
Análisis de residuos
Pesticidas
Resumen : Onion is one of the most consumed vegetables all over the world, and Uruguay is not the exception. As a part of a global study of the pesticide intake of the Uruguayan population, we present the results of the evaluation of pesticide residues content in three onion varieties marketed in Montevideo. Samples of spring onion (Allium fistulosum), white and red onion (Allium cepa) were analyzed for 57 pesticide residues through gas chromatography coupled to tandem mass spectrometry. The compounds studied included the pesticides approved to be applied to onion plus the banned organochlorines. As onion is a bulb, the food contamination by non-approved and no longer used organochlorines cannot be dismissed because they are very persistent compounds that are still found in soils of old farms, where horticultural activities have been carried out for decades. The method will be useful for the monitoring of pesticde residues in onions markted in Uruguay, aiming to perfrmo risk assesment studies on pesticde exposure of the uruguayan population.
URI / Handle: https://hdl.handle.net/20.500.12381/3215
Recursos relacionados en REDI: https://hdl.handle.net/20.500.12381/3213
https://hdl.handle.net/20.500.12381/3214
https://hdl.handle.net/20.500.12381/3216
https://hdl.handle.net/20.500.12381/3217
https://hdl.handle.net/20.500.12381/3218
Institución responsable del proyecto: Universidad de la República. Facultad de Química
Financiadores: Agencia Nacional de Investigación e Innovación
Identificador ANII: FCE_1_2019_1_156599
Nivel de Acceso: Acceso abierto
Licencia CC: Reconocimiento-NoComercial-SinObraDerivada 4.0 Internacional. (CC BY-NC-ND)
Aparece en las colecciones: Publicaciones de ANII

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