Título : | Cyclopeptides natural products as Herbicides and Inhibitors of Cyanobacteria. Synthesis of Versicotides E and F |
Autor(es) : | Posada, Laura Rey, Luciana Villalba, Juana Colombo, Sol Aubriot, Luis Badagain, Natalia Brena, Beatriz Serra, Gloria |
Fecha de publicación : | jul-2022 |
Tipo de publicación: | Artículo |
Versión: | Enviado |
Publicado por: | Wiley |
Publicado en: | ChemistrySelect |
Areas del conocimiento : | Ciencias Naturales y Exactas Ciencias Químicas Química Orgánica Ciencias Agrícolas Agricultura, Silvicultura y Pesca Agronomía, reproducción y protección de plantas |
Otros descriptores : | Cyclopeptides Herbicides Cyanobacteria Versicotides Natural Products |
Resumen : | The first total synthesis of cyclopeptides versicotide E and F, natural products produced by marine fungus Aspergillus versicolor LZD-14-1, was achieved in good yield by solid phase peptide synthesis (SPPS) of their linear precursors and solution phase cyclization. All the versicotides A-F were evaluated as herbicides and inhibitors of cyanobacterial growth. Versicotides A, B, D, E and F showed a significant inhibition of Rye grass seed’s radicle growth at a concentration of 67µg/mL. Versicotides A, B and D also inhibited seed germination and leaf development. On the other hand, Versicotides D and F caused a relevant reduction on Microcystis aeruginosa population when cultures on exponential growth were incubated with 40 µg/mL solutions of these compounds. Evaluation of the concentration of microcystins after these treatments showed that versicotide D inhibited the production of microcystins in a comparable extent to the positive control, colistine. These results indicate versicotides, with versicotides D and F as top hits, could be considered as lead candidates in the development of bioherbicides able to mitigate the environmental impact that the evolution of agriculture has had on water quality. |
URI / Handle: | https://hdl.handle.net/20.500.12381/618 |
DOI: | 10.1002/slct.20220195 |
Institución responsable del proyecto: | Universidad de la República. Facultad de Química Universidad de la República. Facultad de Agronomía Universidad de la República. Facultad de Ciencias |
Financiadores: | Agencia Nacional de Investigación e Innovación Universidad de la República. Comisión Sectorial de Investigación Científica |
Identificador ANII: | FCE_1_2019_1_155516 |
Nivel de Acceso: | Acceso abierto |
Licencia CC: | Reconocimiento-NoComercial-SinObraDerivada 4.0 Internacional. (CC BY-NC-ND) |
Aparece en las colecciones: | Publicaciones de ANII |
Archivos en este ítem:
archivo | Descripción | Tamaño | Formato | ||
---|---|---|---|---|---|
VersiE - F 08-04-2022.pdf | Descargar | 974.55 kB | Adobe PDF |
Las obras en REDI están protegidas por licencias Creative Commons.
Por más información sobre los términos de esta publicación, visita:
Reconocimiento-NoComercial-SinObraDerivada 4.0 Internacional. (CC BY-NC-ND)