Título : Cyclopeptides natural products as Herbicides and Inhibitors of Cyanobacteria. Synthesis of Versicotides E and F
Autor(es) : Posada, Laura
Rey, Luciana
Villalba, Juana
Colombo, Sol
Aubriot, Luis
Badagain, Natalia
Brena, Beatriz
Serra, Gloria
Fecha de publicación : jul-2022
Tipo de publicación: Artículo
Versión: Enviado
Publicado por: Wiley
Publicado en: ChemistrySelect
Areas del conocimiento : Ciencias Naturales y Exactas
Ciencias Químicas
Química Orgánica
Ciencias Agrícolas
Agricultura, Silvicultura y Pesca
Agronomía, reproducción y protección de plantas
Otros descriptores : Cyclopeptides
Herbicides
Cyanobacteria
Versicotides
Natural Products
Resumen : The first total synthesis of cyclopeptides versicotide E and F, natural products produced by marine fungus Aspergillus versicolor LZD-14-1, was achieved in good yield by solid phase peptide synthesis (SPPS) of their linear precursors and solution phase cyclization. All the versicotides A-F were evaluated as herbicides and inhibitors of cyanobacterial growth. Versicotides A, B, D, E and F showed a significant inhibition of Rye grass seed’s radicle growth at a concentration of 67µg/mL. Versicotides A, B and D also inhibited seed germination and leaf development. On the other hand, Versicotides D and F caused a relevant reduction on Microcystis aeruginosa population when cultures on exponential growth were incubated with 40 µg/mL solutions of these compounds. Evaluation of the concentration of microcystins after these treatments showed that versicotide D inhibited the production of microcystins in a comparable extent to the positive control, colistine. These results indicate versicotides, with versicotides D and F as top hits, could be considered as lead candidates in the development of bioherbicides able to mitigate the environmental impact that the evolution of agriculture has had on water quality.
URI / Handle: https://hdl.handle.net/20.500.12381/618
DOI: 10.1002/slct.20220195
Institución responsable del proyecto: Universidad de la República. Facultad de Química
Universidad de la República. Facultad de Agronomía
Universidad de la República. Facultad de Ciencias
Financiadores: Agencia Nacional de Investigación e Innovación
Universidad de la República. Comisión Sectorial de Investigación Científica
Identificador ANII: FCE_1_2019_1_155516
Nivel de Acceso: Acceso abierto
Licencia CC: Reconocimiento-NoComercial-SinObraDerivada 4.0 Internacional. (CC BY-NC-ND)
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